Franska våfflor - ca 16 st (32 kex)
Smördeg
225 g vetemjöl
225 g kylskåpskallt smör
1 tsk salt
100 g kallt vatten
Utkavlingen
2 dl socker
Smörkräm
100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
Ta 185 g vetemjöl och 30 g smör och smula ihop snabbt tills den blivit grynig.
Tillsätt salt och vatten. Knåda snabbt ihop till fast deg, som inte får kladda. Strö över lite mjöl,
slå in den i ett bakplåtspapper och lägg den i en påse. Låt vila i kylen i 40 min.
Blanda nu ihop resterande mängd smör 195 g och mjöl 40 g till en slät och smidig massa.
Ta ut degen från kylen och kavla ut den till en liten pannkaka. Lägg den släta smör klumpen mitt på.
Vik upp kanterna på degen över smöret. Fäst ihop kanterna med fingrarna, så att det håller ihop.
Strö mjöl över bakbordet och kavla ut degen till en rektangel.
Vik degen i tre delar. Kavla nu återigen ut degen till en rektangel och vik degen i tre delar.
Slå in den i bakplåtspapper och lägg den i en påse. Ställ den i kylskåpet i en timma.
Nerkylningen görs för att glutenet skall hinna vila (autolys) och smöret skall bli fast.
Gör en tredje och fjärde utkavling och vikning. Ställ i kylen i 1 timma.
Gör en femte och sjätte utkavling och vikning. Ställ i kylen i 2 timmar.
Degen är nu klar att användas! Man kan förvara degen i kylen i några dagar eller frysa ner den. Jag gjorde degen ena dagen och våfflorna andra dagen.
Kavla ut degen på mjölat bakbord, ganska tunt. Använd en stans om 4-5 cm.
Det kan vara ett glas tex.
Strö socker på bakbordet och lägg en rundel i sockret.
Kavla försiktigt så att du sträcker ut rundeln till en oval kaka.
Vänd kakan så att sockersidan ligger uppåt.
Kavla med en kruskavel på den sockrade sidan. Nu både fäster sockret och kakan blir dekorativ.
Baka kakorna i ugnen på 250°C i 4-5 minuter - mitt i ugnen.
När du gör smörkrämen, se till att smöret är riktigt mjukt och äggulan är rumstempererad. Annars kommer du inte få en slät kräm. Mosa ihop smör och florsocker till en slät massa. Tillsätt äggulan och rör ihop tills äggulan har sugits in i smeten. Lägg en klick smörkräm på ett kex och tryck på det andra.
Originalreceptet och metod för smördegen kommer från Det Goda Franska Köket del II.