Mjukkakor - 12 st
Matningen:
250 g levain
170 g mjöl
80 g vatten
Bakningen:
500 g mjölk
15 g salt
1 dl ljus sirap
60 g grahamsmjöl
60 g rågmjöl
630 g vetemjöl
250 g levain från ovan
75 g smör
Knåda ihop din levain och låt den jäsa över natten. Ta 250 g levain till bakningen och ställ in resten i kylen. Värm mjölken till fingervarmt. Blanda ihop med salt, sirap och alla mjölsorterna. Tillsätt levain och ge det en kort knådning. Låt autolysa/vila i 1 timma. Tillsätt det rumsvarma smöret, knåda degen smidig och elastisk och låt den sedan jäsa ca 2 timmar med en vikning efter 1 timma.
Vänd upp degen på mjölat bakbord och forma 12 st runda bullar. Kavla ut varje bulle till en tjock kaka om ca ½ cm. Krusa den lite lätt och nagga dem med gaffel. Kakan kan vara runt 15-17 cm i diameter. Du får plats med ca 3 st på en plåt eller baksten.
Karamba!!! Jag glömde nagga första satsen! Det var ju inte pitabröd jag skulle baka!!! |