tisdag 23 april 2013

Parmesanpanerad aubergine

I svenska butiker ser vi oftast bara de vanliga lila-svarta auberginerna med sin lite droppliknande form. Möjligtvis kan vi under säsong träffa på någon randig sort på ekoavdelningen. I Italien finns det lika många sorter, som det finns rätter att göra dem på. Nu ur säsong, så träffade jag endast på dessa två nedan sorterna. Säsongen är inte riktigt där, men jag blev ju så sugen och detta är ett av mina döttrars favoritsätt att tillaga aubergine på.


Parmesanpanerad aubergine

1 stor aubergine
salt
olivolja
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 näve riven parmesanost
Skölj och skär auberginen i skivor. Den behöver inte skalas. Salta lite på så att köttet börjar vätska sig, 
så att mjölet fastnar lättare. Du behöver inte vänta på att saltet skall "beska av" auberginerna. 
Har aldrig ätit beska auberginer och jag låter aldrig "beska av" dem. Vänd skivorna i mjöl. 

Vispa äggen och vänd ner 1 näve riven parmesanost. 

 Värm en stekpanna med ca ½ cm olivolja i. Doppa aubergineskivorna i äggröran 
och panera i stekpannan på båda sidorna tills det fått fin färg. 

Låt rinna av på hushållspapper. Servera gärna till grillat eller till annan mat så klart.

Recept från Paolo Roberto...eller någon av hans fastrar.