onsdag 17 april 2013

Lasagne med zucchinipesto

Jag fick en hel del späda zucchini frukter över efter friteringen av zucchiniblommorna. Något skall vi hitta på med dem också. Den här lasagnen blev över alla förväntningar. Vill du ha en helvegetarisk rätt är det bara att utesluta baconskivorna.

Lasagne med zucchinipesto - 6 port

200 g färska lasagneplattor
(100 g bacon)
250 g mozzarella
300 g zucchini
1 msk torkad basilika
50 g pinjenötter
2 msk citronjuice
2 msk olivolja
½ dl vatten
1 näve parmesanost
salt
peppar

Bechamelsås
7½ dl mjölk (alt. 2 dl grädde+5½ dl mjölk)
2 msk mjöl
2 msk smör
salt
peppar
1 näve parmesanost

 Skär zucchinin i halvor.

Krydda med lite salt, basilika och ringla över olivolja. Baka i ugnen i 30 minuter på 180°C.

 Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna. Hacka zucchini i mindre bitar. 
Strö på pinjenötter, 1 näve riven parmesanost, citronjuice, olivolja, vatten, salt och peppar.

 Mixa till ett grötigt mos.

 Koka ihop bechamelsåsen genom att göra en bottenredning: smält smöret och bryn mjölet lite kort. Häll på mjölk. Låt koka upp och sjuda 3-5 minuter. Såsen kommer tjockna märkbart. Smaksätt med 1 näve parmesanost, salt och peppar.

Skär baconskivorna i mindre bitar och stek knapriga i en torr stekpanna. Skär mozzarella osten i tunna skivor.

 Häll först på lite bechamelsås i botten på den ugnsfasta formen. Lägg på lasagneplattor, klicka ut pesto, lägg ut 1/3 av skivad mozzarella och baconskivor. Häll på bechamelsås och gör ytterligare två lager. Avsluta med lasagneplattor, utklickad pesto och det sista av bechamelsåsen.

 Baka lasagnen mitt i ugnen på 225°C i ca 30 min.


Originalreceptet kommer från tidningen La cucina italiana.