Lasagne med zucchinipesto - 6 port
200 g färska lasagneplattor
(100 g bacon)
250 g mozzarella
300 g zucchini
1 msk torkad basilika
50 g pinjenötter
2 msk citronjuice
2 msk olivolja
½ dl vatten
1 näve parmesanost
salt
peppar
Bechamelsås
7½ dl mjölk (alt. 2 dl grädde+5½ dl mjölk)
2 msk mjöl
2 msk smör
salt
peppar
1 näve parmesanost
Skär zucchinin i halvor.
Krydda med lite salt, basilika och ringla över olivolja. Baka i ugnen i 30 minuter på 180°C.
Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna. Hacka zucchini i mindre bitar.
Strö på pinjenötter, 1 näve riven parmesanost, citronjuice, olivolja, vatten, salt och peppar.
Mixa till ett grötigt mos.
Koka ihop bechamelsåsen genom att göra en bottenredning: smält smöret och bryn mjölet lite kort. Häll på mjölk. Låt koka upp och sjuda 3-5 minuter. Såsen kommer tjockna märkbart. Smaksätt med 1 näve parmesanost, salt och peppar.
Skär baconskivorna i mindre bitar och stek knapriga i en torr stekpanna. Skär mozzarella osten i tunna skivor.
Häll först på lite bechamelsås i botten på den ugnsfasta formen. Lägg på lasagneplattor, klicka ut pesto, lägg ut 1/3 av skivad mozzarella och baconskivor. Häll på bechamelsås och gör ytterligare två lager. Avsluta med lasagneplattor, utklickad pesto och det sista av bechamelsåsen.
Baka lasagnen mitt i ugnen på 225°C i ca 30 min.