Älgstek - 6 port
1 kg fransyska av älg (eller nötkött)
salt
peppar
6 dl vatten
1 gul lök i klyftor
1 vitlök, krossad
1 morot i bitar
15 cm purjolök av det gröna
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 tsk timjan
5 enbär
Krydda steken med salt och peppar - rikligt, snåla inte med kryddorna. Bryn den i smör i en gryta, på alla sidorna. Skölj ur grytan, så att du inte får med något bränt smör i såsen.
Lägg tillbaka köttbiten, häll på vattnet, lägg i grönsakerna och kryddorna. Stick in en
termometer och låt grytan koka på svagaste värme med lock på. Temperaturen på köttet
skall vara på 65°C när det är klart. Detta kommer ta ca en timma. Vänd köttet efter halva tiden.
Ljuvlig viltsås
buljongen från koket ovan
3 dl grädde
1 näve torkade trattkantareller
(eller annan svamp)
Sila buljongen. Häll i grädden och de torkade trattkantarellerna. Svamparna kommer mjukna
i såsen medans den sjuder. Låt sjuda tills ca 2/3 av vätskan har kokat bort. Såsen reder sig
själv och kommer ha blivit tjock och mustig. Smaka av sältan.
Köttet har du haft övertäckt vid sidan av, så att det har fått vila ordentligt. Skär det i tunna skivor.
Lägg ner det i grytan och häll sås över. Serveras med potatismos eller ris.