tisdag 16 april 2013

Carciofi alla romana - Kronärtskocka på romerskt vis

Se på dessa vackra grönsaker. Nyplockade kronärtskockor är en fröjd att äta. Särskilt Romaneschi sorten med sina runda huvuden och möra blad, perfekta att fylla och man kan äta upp det mesta på dem. Ungarna är galna i kronärtskockor och hemma brukar vi koka dem och servera med smält smör. Nu fick jag tillfälle att fråga ut en dam om det romerska receptet, så i detta inlägget blir det romerska kronärtskockor.

Carciofi alla romana (4 port)

4 kronärtskockor
3 msk hackad persilja
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
½ dl olivolja
½ dl vatten

Se till att dina kronärtskockor är fina och färska. Torra exemplar hoppar du över.

 Skär av yttre bladen med kniv. Håll i stjälken och skär neråt/utåt. Akta så att du inte skadar botten.
 Skär av främre delen på kronärtskockan. Här finns bara blad.

Ta av de innersta bladen som sitter fast i botten. De är oftast lite taggiga och hårda. 
Låt det bli ett litet hål som är värt att fylla. 

 Ansa stjälken. 

 Mixa ihop kryddorna med en skvätt olivolja.

 Lägg en dryg tesked kryddor på kronärtskocksbotten.

Vänd kronärtskockorna neråt i kastrullen så att stjälkarna sticker upp. Häll på ½ dl olivolja och ½ dl vatten. Locket på och låt koka upp. Sänk till lägsta värme och låg sjuda på svag värme tills bottnarna är mjuka. Detta bör ta ca 30 min. Stick med en kniv, det skall vara mjukt om de är klara.

 Servera gärna som förrätt och ringla lite av spadet över.


Även stjälkarna går att äta, allt är mjukt och gott. Kronärtskocka smakar som potatis/majs...