måndag 1 april 2013

Hällakakor - Lappland

Bildkälla.
Projekt Baka mig igenom Sverige: dessa hällakakorna behöver inte nödvändigtvis tillhöra Lappland, men Norrländska är de och jag tillskriver dem dit pga kornmjölet. De här kakorna blir stora och tunna.

Hällakakor - 6 stora bröd

10 g jäst
5 dl mjölk
30 g sirap
10 g salt
2 tsk finstött kummin
500 g vetemjöl
250 g kornmjöl
50 g smör
+ 2 dl kornmjöl för utbakningen

Smula ner jästen i en bunke och vispa ut den med den ljumna mjölken. Rör ner sirap, salt och stött kummin. Vänd ner vetemjöl och kornmjöl. Knåda igenom och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar. Knåda in det ordentligt tills allt smör har sugits upp och degen har blivit smidig. Låt jäsa ca 1 timma.

 Dela degen i 6 bitar och kaval ut till en kaka på 25 cm i diameter.

Fortsätt nu kavla med kruskaveln tills du får en stor och tunn kaka.

Rulla upp kakan på din kavel och rulla ut den på bakstenen/plåten. 

Baka på 250°C, ca 1½ minut på varje sida.

Vänd brödet med hjälp av två pinnar (en smal kavel och en stekpincett tex.). Så snart 
brödet börjar rodna, tar du ut det och lindar in det i kökshanddukar så att det håller sig mjukt.

Originalreceptet finns att hitta här.