måndag 29 april 2013

Dragonkyckling

Detta är en av min makes favoriträtter. Grytor blir oftast inte snygga på foto, men de smakar gudomligt. Så är det med denna grytstekta kyckling som har sjudit långsamt i buljong.

Dragonkyckling - 4-5 port

1 kyckling
salt
peppar
2 msk smör
1 lagerblad
1 morot
1 gul lök
1 stjälkselleri
6 dl kyckling-/soppbuljong
3 dl vispgrädde
1 tsk dijonsenap
1 tsk torkad dragon/1 msk färsk dragon
(vinäger)

Krydda kycklingen med salt och peppar och bryn den i smör på alla sidor. 
Torka ur grytan, så att inget bränt smör följer med.

 Häll på buljong, lök, selleri, morot och lagerblad. Låt grytan koka på låg värme i ca 45 minuter.

Ta ur kycklingen ur grytan. Sila buljongen. Häll tillbaka buljongen i grytan, häll i grädde, strö på dragon och klicka i dijonsenap. Vispa. Låt grytan sjuda på svag värme i 30 minuter. Såsen reder sig själv, den kommer koka ner rejält på den här tiden och bli tjock och god. Smaka av sältan och syran. Saknas syra kan du skvätta i några droppar vinäger. Skär kycklingen i bitar och lägg ner den i grytan. Låt koka på svag värme i 10 minuter till.

 Servera med ris och en god sallad till.