lördag 27 april 2013

Pizzabullar

När 8-åringen skulle fira sin födelsedag med kompisarna föll valet på pizzabullar. Det ville hon bjuda på.

Pizzabullar - ca 20 st

Deg:
10 g jäst
10 g salt
1 tsk honung
345 g mjölk
3 msk olivolja
525 g vetemjöl

Tomatsås:
1 gul lök
400 g krossade tomater
½ dl vatten
(1 vitlöksklyfta)
1 tsk oregano/basilika
2 sockertärningar
salt
peppar

Topping:
400 g riven ost
250 g rökt skinka
1 msk oregano
lite mjölk att pensla med

Smula ner jästen i en degbunke. Lägg i honung, salt och slå på lite mjölk. Rör ut tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, mjölk, olja och vetemjöl. Arbeta ihop till en deg. Täck med plastfolie och låt jäsa i kylen (ca 8-9 timmar) tills du kommer hem från jobbet. I rumstemperatur är jäsningen klar efter ca 1½ timma (den skall ha dubblat sig minst). Degen blir godare om man låter den kalljäsa i kylen.

När du kommer hem från jobbet har degen jäst till dubbel storlek.

Stek löken glansig i lite olivolja. Tillsätt de krossade tomaterna, skölj ur förpackningen med 
½ dl vatten och häll detta i röran. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka upp. Låt såsen 
koka ca 10 minuter. Mixa med stavmixer till önskad konsistens.

 Kavla ut degen till en kvadratisk pizza (precis som när du gör kanelbullar). 
Kavla inte för tunt, ca 1-1½ cm tjocklek blir bra. Lägg på tomatsås och topping.

Rulla ihop på längden... 

...och skär med degskrapa eller kniv till bullar.

Baka i ugnen på 225°C i 15-20 min, eller till önskad färg.