Tiramisu - 10-12 port
3 ägg
100 g socker
2 dl grädde
300 g kvarg eller mascarpone
skal av 1 citron och saften av en ½
skal av 1 apelsin och saften av en ½
150-200 g savoiardi kex
1 dl kokkaffe
1/2 dl cognac
2 msk kakao
Separera äggen. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulor och socker pösigt. Vispa grädden hårt.
Riv ner citron och apelsinskal i äggblandningen och häll ner saften. Blanda ner kvarg eller mascarpone. Vänd försiktigt ner grädden och till sist vitorna. Smeten skall vara luftig och len.
Blanda kaffe och cognac. Doppa hälften av kexen på ena
sidan hastigt i kaffeblandningen. Lägg ut dem i botten av formen.
Täck med hälften av smeten. Doppa resten av kexen i
kaffeblandningen och täck med resten av smeten.
Låt stå i kylen i minst 4 timmar, eller helst till nästa dag. Klipp ut remsor av tex bakplåtspapper
och gör ränder över smeten. Sikta över kakao och dra bort remsorna.