Till asiatisk mat måste man ha naan bröd. Gör man en riktigt het gryta, dämpar man hettan något med lite bröd i munnen. Naan bröd går fort åt hemma hos oss, som frukostbröd med ost eller skinka på, så jag bakar aldrig mindre än dubbla satsen.
Naan bröd - 10 st
Matningen:
250 g levain
170 g mjöl
80 g vatten
Bakningen:
250 g levain från ovan
800 g vetemjöl
5 dl naturell yoghurt
15 g salt
1 ägg
½ dl matolja
Knåda ihop din levain och låt den jäsa över natten. Ta 250 g levain till bakningen och ställ in resten i kylen. Blanda vetemjöl med yoghurt, salt, ägg och matolja till en deg. Tillsätt levainen. Knåda kort och låt autloysa/vila i 1 timma. Knåda nu igenom degen väl (se filmsnutt med fransk knådmetod här), olja in den lätt och låt jäsa 3 timmar, med vikningar varje hel timma.
Dela degen i 10 bitar och forma varje deg till platta kakor: runda, droppformade, njurformade etc. Ugnen skall vara på 200°C, med en ugnsfast form med vatten i botten. Lägg omgående in bröden i övre delen av ugnen för bakning. De bakas 15-20 minuter och du kommer behöva vända dem i halvtid.
Så fort du tar ut dem ur ugnen, virar du in bröden i en bakduk. Detta för att bröden skall hålla sig mjuka.