torsdag 28 mars 2013

Fisksoppa med curry och hemmagjord aïoli

Här kommer en snabblagad och matig soppa. Jag brukar förbereda själva soppan dagen innan och slänger i fisken nästa dag. Då går det ännu snabbare att ha maten klar efter jobbet.
Fisksoppa med curry - 5-6 port

1 hackad gul lök
½ purjolök, vita delen skivad
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk curry
4 tärnade potatisar
2 morötter i slantar
1 näve palsternacka eller rotselleri i småbitar
7 dl fiskbuljong
(2 dl vitt vin)
svartpeppar
salt
1 näve gröna bönor i bitar
½ röd paprika i småbitar
1 msk persilja
4-500 g fast fisk (marulk, lubb, havskatt)
1 näve skalade räkor

Fräs alla löksorter i olivolja tills det är mjukt. Strö över curry, rör om. Tillsätt rotfrukterna, häll på buljong, vin och krydda. Låt koka 30 min. Gröna bönorna och paprikan lägger du i de sista 10 minuterna. Ta av från plattan och smaka av sältan. Strö över persilja, rör om. Tärna fisken, lägg ner i kastrullen och låt stå 5-10 minuter tills det är färdig. Strö över räkor och servera med gott bröd och aïoli till.

Aïoli
½ sats majonnäs
½-1 vitlöksklyfta

Vispa ihop majonnäsen och kläm i vitlök efter smak. Låt gärna stå och gotta sig i kylen ett par timmar.