Bildkälla. |
Projekt Baka Mig igenom Sverige fortsätter. Tunnbröd görs i hela Norrland. Varje landskap och varje husmor har sitt recept. Här kommer en variant med surdeg, från en husmor i en helt annan del av landet.
Mjuka tunnbröd i stekpanna- 20 st Matning av surdegen:
50 g surdegsgrund
130 g vatten
70 g grahamsmjöl/rågmjöl
Bakningen:
Surdegen från ovan
400 g ljummen mjölk
1 tsk brödkryddor (fänkål och anis)
½ dl ljus sirap
15 g salt
550 g vetemjöl
200 g grahamsmjöl
50 g rumsvarmt smör
Mata surdegen ca 8 timmar innan bakning. När den bubblar fint blandar du den med mjölk, kryddor, sirap och salt. Vänd ner mjöl och blanda ihop till en deg. Klicka i smöret och knåda igenom kort. Låt autolysa/vila i 1 timma. Knåda degen kort och låt den sedan jäsa ca 3 timmar.
Dela degen i 20 bitar. Forma varje degklump till en liten rund bulle.
Vänd bullen i mjöl och kavla ut dem med en slät kavel.
Avsluta med att krusa den med kruskavel.
Vänd bullen i mjöl och kavla ut dem med en slät kavel.
Avsluta med att krusa den med kruskavel.
Stek bröden i en torr stekpanna på medelvärme. Jag använde en gjutjärnsstekpanna med en diameter på 22 cm. Degen räckte då till 20 kakor. Har du en större stekpanna kan du dela degen i något färre bitar.
Lägg bröden omgående under en bakduk. Trava bröden på varandra och täck. Fukten som
bevaras under bakduken gör bröden mjuka och fina. Låt dem svalna under bakduk innan du