(Varivo od poriluka)
100 g kallrökt kött eller bacon
300 g purjolök (ca 1-1½)
2 msk vetemjöl
1 msk paprikapulver
1 liter grönsaks -/soppbuljong
2 potatisar
salt och peppar
valfria kryddor: libbsticka, salvia, mejram, basilka, oregano, timjan...allt passar bra.
Skär köttet i mindre ätstora bitar. Viktigt att det är rökt kött, som ger hela smaken till soppan.
Här har jag lite rökt grishals (karré) från faster. Gårdens grisar alltså. Mums.
Skär purjolöken i större bitar och fräs kött och purjolök ihop tills purjolöken blivit glansig och fin. Strö över vetemjöl och paprika, rör ihop och häll på buljongen. Skär potatisarna i mindre bitar och lägg i dem också ihop med valfria kryddor. Låt småkoka 20 minuter tills potatisarna är klara. Smaka av sältan och peppra upp smaken.