Glissade - 6-8 port
170 g mörk choklad
60 g vatten
60 g socker
60 g smör
½ tsk havssalt
2 ägg
Valfritt:
2 dl lättvispad grädde
Lägg choklad, vatten, socker och smör i en bunke, eller skål ovanpå ett vattenbad. Låt sakta smälta ihop. Vispa så att det blir lent och fint.
Under tiden separerar du äggen. Vispa äggvitorna med saltet tills det blir fast skum. När chokladen har smält klart vänder du ner äggulorna en i taget och vispar hastigt. Vänd nu ner äggvitorna lite i taget med en slickepott och vänd försiktigt för att bibehålla luften och fluffigheten.
Häll upp desserterna i snygga glas eller portionsformar. Ställ dem i kylen några timmar.
Toppa gärna med lite vispad grädde.
Originalreceptet säger 2 portioner - du skojjar! Ingen i vår hungriga
familj orkade äta
en hel dessert - den är riktigt mastig. Vi delade och
åt två och två ur samma glas.
De andra två glasen sparade vi till dagen
efter.
Vill du baka på franska finns originalreceptet här ovan. Klicka på bilden för att förstora. |