Långfredagsmenyn hemma hos oss består av:
Bläckfisksallad
Rödbetsgravad röding
Ångad fisk i påse
Gammaldags potatissallad med rödbetor
Tyrolersallad
Fruktsorbet - av vad vi har i frysen och kylen
Bläckfisksallad äter vi gärna på sommaren, då det är en lätt rätt, men den passar lika bra som en förrätt när som helst på året. Bläckfisken kan vara något svår att få tag på, men fråga gärna hos din fiskhandlare, så kanske de kan beställa. Bläckfisken skall vara en stor 8-armad sort (Octopus Vulgaris).
Hobotnica na salatu - 4-5 port
(Bläckfisksallad)
750 g - 1 kg åttaarmad bläckfisk
2 tärnade tomater
1 msk hackad persilja/gräslök
½ dl olivolja
2 msk kapris
salt
peppar
(½ vitlöksklyfta)
Bläckfisken måste ha varit frusen, annars kommer den bli seg och oätlig.
Koka den i vatten - 45 minuter.
Skär bort huvudet och den lilla hårda knoppen i mitten (se bild).
Dra av lite av den slemmiga hinnan mellan och från armarna.
Skär armarna i 1 cm tjocka skivor och lägg i en skål.
Strö över hackade tomater, persilja, olivolja, salt och peppar. Hacka kaprisarna lite lätt
och strö över. Vill du ha lite vitlök i så är det bara att hacka i lite.