söndag 17 mars 2013

Hårt tunnbröd - Lappland



Ännu ett inlägg i projekt Baka Mig igenom Sverige. Du kan göra hårt tunnbröd av vilket tunnbrödsrecept som helst. Att tänka på är att mjölk ger mjukare bröd och vatten kanske är ett bättre val för hårt tunnbröd, om du inte vill riskera att få ett segt tunnbröd istället. Kakorna måste kavlas mycket tunt och de täcks inte över efter gräddningen utan man låter dem svalna på ett galler för att hårdna. Receptet nedan är detsamma som för Rieska, i mitt tidigare inlägg, men jag har bytt ut mjölken till vatten istället.

Hårt tunnbröd - 8 bröd

50 g smör
5 dl vatten
10 g jäst
1 tsk salt
½ dl ljus sirap
350 g rågsikt
450 g vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt

Se tillvägagångssätt till hur du bakar dessa under inlägget om Rieskor. Kavla kakorna ännu tunnare och använd mycket mjöl på bakbordet så att de inte fastnar. Gör kakor i storleken av en halv plåt.
När de har bakats låter du dem svalna på ett galler.

Bryt till portionsstorlekar och förvara precis som knäckebröd. 
Servera tex. med sill, gräddfil och hackad rödlök på!