tisdag 17 december 2013

Vörtbröd 2013

Jakten på det perfekta vörtbrödet har pågått sedan november. Kan ni tänka er vad det har bakats vört här i huset. Det var först när jag justerade smakerna till det här brödet, som jag blev nöjd. I år använder jag mig av flytande vörtextrat/maltextrakt, som man kan köpa i butiker som säljer produkter för öltillverkning. Det ger ett mustigt och gott bröd.

Vörtbröd - 1 limpa
                         
25 g jäst
300 g vatten
10 g salt
½ tsk malen anis
½ tsk malen fänkål
1 tsk malen pomerans
½ tsk malda nejlikor
½ tsk malen ingefära
100 g mörk sirap
75 g mörkt vörtextrakt (maltextrakt)
100 g rågmjöl
500 g vetemjöl
60 g smör

Rör ut jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt resten av vattnet, samtliga kryddor, sirap och vörtextrakt. Rör ut allt ordentligt så att det löser sig i vattnet. Tillsätt mjölet och knåda ihop till den deg. Klicka i det mjuka smöret och knåda in det ordentligt i degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Klappa degen med lite olja och låt degen jäsa 1 timma. Forma till en limpa och låt jäsa ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 225°C och grädda brödet i 35-40 minuter. Det skall vara ca 92-96°C inuti när det är klart, mät gärna med en termometer. Låt svalna helt innan du skär i brödet.