lördag 21 december 2013

Svart risotto - Crni rižot

På årets mörkaste dag, bjuder jag på en svart rätt. Julafton är snart här och för oss katoliker innebär det en trevlig fasta med goda fiskrätter. Varför inte en svart risotto till förrätt? Svart risotto ser nog inte så aptitretande ut, som den är god. Denna rätt serveras ihop med den vita kalvrisotton på varenda dalmatiskt bröllop. Traditionellt använder man en liten bläckfisk sort som heter sipa, men är man i Sverige så får man hålla till godo med bläckfisk i eget bläck ur konservburk.



















Crni rižot - 4 port
(Svart risotto)

2 msk olivolja
1 gul lök
3 dl risottoris
6 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
200-250 g bläckfisk i eget bläck
salt
peppar
1 msk hackad persilja

Den här bläckfisken är redan tillredd och behöver därför bara tillsättas emot slutet.

Stek den hackade löken glansig på svag värme. Tillsätt riset och stek det lite lätt.

Börja tillsätta buljong lite i taget. Låt riset suga upp vätskan innan du tillsätter mer. Rör hela tiden.
Risotton behöver koka ca 20 minuter under omröring.
De sista 5 minuterna tillsätter du vitt vin och bläckfisken ihop med bläcket. Rör riset och låt det suga upp det mesta av vätskan. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med persilja och ringla gärna över lite olivolja.