Stekt gås med äppelsås
1 gås, ca 5 kg
salt
peppar
2 gula lökar
2 äpplen
Titta igenom fågeln noga. Dra bort alla fjädrar, som ev. finns kvar. Ta ut kråset. Skär bort gumpen. Salta och peppra fågeln. Skala löken, samt klyfta både lök och äpple. Fyll fågeln med lök och äppe. Stäng igen öppningen med tandpetare, eller steksnöre. Ställ gåsen i ugnen på 150°C och låt stekas ca 5 timmar.
Ös gärna gåsen med fettet. Sista timmarna kommer gåsen släppa sin
köttsaft. Denna sky sparar du till en härlig sås. Sista halvtimman kan du dra upp värmen till 200 grader för att få
vacker färg på skinnet. Vänd gärna gåsen med ryggen uppåt någon gång under
stekningen så att ryggen blir vackert stekt.
Fettet häller du av från plåten. Här fick jag ihop 1½ liter gåsfett. Detta silar du och häller upp i ren glasburk.
Förvara i kylen och använd till stekning, pastejer mm.
Äppelmossås
500 g äpplen
3 dl vatten
30 g socker
Skala äpplena och skär dem i mindre bitar. Låt koka upp i en kastrull
ihop med sockret och delar av vattnet. Späd såsen allt eftersom med vatten
tills du får en konsistens du är nöjd med. 3 dl vatten brukar räcka. Du kommer
få koka äpplena ca 20-30 min. Mixa med
en stavmixer och späd med vatten. Koka gärna upp igen så att såsen kokar ihop
ordentligt.
Sås:
5 dl sky från stekningen
3 msk mjöl
½ dl kallt vatten
1 dl grädde
1 msk svartvinbärsjuice
Sila skyn. Gör en toppredning av mjölet och vattnet och tillsätt till den kokande skyn. Koka tills det har tjocknat. Späd med grädde, smaksätt med svart vinbärssaft. Var försiktig med att salta. Skyn kommer nog vara lagom salt eftersom gåsen blivit ordentligt saltad.