onsdag 18 december 2013

Nitritfri julskinka - Gråskinka

I år serverar vi nitritfri julskinka på vårt julbord. Nitrit gör att skinkan blir rosa i köttet efter tillagningen och frågan är då: varför måste vi ha rosa skinka? Julkorven är grå, den ugnsbakade karrén är grå, revbenen är gråa - så varför skulle inte skinkan kunna vara grå?
Nitrit har inte bara en funktion att bevara den rosa färgen. Enligt information från sidan Äkta Vara som för kampen mot tillsatserna kan vi läsa om tillsatsen E 250 -  Nitrit, är ett konserveringsmedel som främst används för att förhindra tillväxten av bakterien Clostridium botulinum som kan avge farliga toxiner. Bevarar också den rosa färgen i exempelvis julskinkan. Nitrit är omdiskuterat eftersom det kan vara cancerframkallande i högre doser.

De skriver också att i Sverige har ca 99% av all julskinka fått tillsatts av nitrit, medan det i Finland i princip råder det omvända förhållandet – alltså att nästan all julskinka är nitritfri. Tittar man på Finlands statistik över fall av botulinumförgiftning så finns dock inte ett enda fall som kan kopplas till julskinka. Fallen handlar istället i Finland, precis som i Sverige, om oliver, gravad lax och konserver.
Så är då nitrit en onödig tillsats? Det är ju upp till var och en att bestämma. Hur stor är risken att man drabbas av Botulism? Vill jag äta fler tillsatser som kan orsaka cancer? Är det inte så att vi blundar för dålig djur- och kötthantering genom att dränka bakterierna i nitrit? Jag litar på att mat som inte innehåller några tillsatser skall få företräde, så i år blir det Gråskinka på julbordet och efter att ha smakat den kommer jag aldrig äta någon annan.

Här kan du beställa nitritfri skinka och letar du efter recept på tillagning av julskinka hittar du dem här.