Saffranskrans - 14 bullar
Saffransdeg med jäst
490 g fingervarm mjölk
½-1 g saffran
5 g salt
150 g socker
750 g vetemjöl
125 g mjukt smör
Topping
1 ägg
25 g mandlar
Värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av mjölken över jästen och rör så att det löser sig. Häll på resten av mjölken och tillsätt saffran, socker och salt. Tillsätt mjölet och knåda till en deg. Tillsätt det mjuka smöret. Knåda ordentligt på bakbordet så att degen blir smidig och elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1-1½ timma. Få inte för dig att smälta smöret. De mest saftiga och luftiga bullarna får man av att man knådar in smöret.
Dela degen i två delar och dela sedan varje del i 7 delar. Runddriv till bullar och lägg 7 st ganska tätt i en ring. Lägg de övriga 7 bullarna i vartannat mellanrum så att det formar en vacker krans. Låt jäsa 30 minuter. Pensla bullarna med vispat ägg och strö på lite finhackade mandlar.
Grädda kransen i ugnen på 200°C i ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler och bryt av bullar.