söndag 8 december 2013

Mjölksyrad riven surkål - Ribani kiseli kupus

Vinter är surkålstider och det har börjat bli dags att titta till min senaste inläggning. Av alla mjölksyrade inläggningar så är detta favoriten. Att surkål är nyttigt, råder det ingen tvekan om. Ger du dig på att lägga in egen surkål, får du vara beredd på att det kan lukta lite illa. Har man därför ett förråd, garage, eller dylikt, så blir det lättare för resten av familjen.


Hemmagjord riven surkål
(Ribani kiseli kupus)

3 kilo vitkål
45 g havssalt (15 g salt/kilo kål)

Av ovan mängd kål får man drygt 2 liter kål.
 Riv kålen fint.
 Strö salt över kålen.
 Stampa kålen så att de släpper saft. Barnen hjälper gärna till och det är bara att tvätta fötterna noga, så blir det gjort i ett nafs.
 Stampandet gör att kålen saftar sig och släpper vätska.

  Packa den i steriliserade glasburkar tätt, så att inga luftfickor finns kvar. 
Stoppa in något lagerblad och ev. svartpepparkorn.
 Klipp ett kålblad som ett runt lock till glasburken. Den skall vara något större än öppningen på burken.
 Tryck ner den över kålen så att den håller nere kålen.

Om det fattas kålsaft kan man hälla på rumstempererad saltlake (15 g salt/liter vatten).

Låt stå i två dygn vid 20-22°C. Ställ svalare, gärna vid 15°C i ca 40 dagar. Kolla av inläggningarna då och då och tillsätt saltlake vid behov.