God Jul allesammans. Här kommer en smaskig förrätt, som jag serverade på julaftonen till familjen och som jag tycker passar ypperligt till nyårsmenyn, då den tillagas kall och kan förberedas innan gästerna kommer. Något för den som gillar att hacka.
Ceviche - ca 10 personer
250 g vit fast saltvattenfisk (hälleflundra, marulk etc.)
250 g rosa fast fisk (lax, röding)
5 pilgrimsmusslor
3 dl limesaft (ca 10 lime)
2 papaya
3 avokado
1 röd paprika
1 rödlök
½ gurka
salt
cayennepeppar/chili
persilja
olivolja
Den färska fisken skär du i max 1,5x1,5 cm stora bitar. Frys gärna ner i 3 dygn vid -18°C.
Lägg den tinade fisken och pilgrimsmusslorna i en skål och häll över limesaften. Plastfolie över och låt marineras kallt i 2-3 timmar.
Efter 2 timmar kan kärnan vara något rå. Vill man ha den helt gravad låter man fiskbitarna dra i 3 timmar.
Hacka ihop alla grönsakerna, salta, smaksätt med hackad chili eller cayenne, ringla olivolja över och strö på hackad persilja. Servera gärna med rostat bröd.