måndag 2 december 2013

Ljus gräddkola

I vår familj köper vi sällan godis. Främst för att jag inte vill att lördagen skall bli som för många barn att man vräker i sig godiset och sedan spyr upp det...har sett detta hos vissa. Istället skall godis förknippas med kalas och kalasa gör ungarna tillräckligt för att få i sig minst en godispåse varannan vecka under året, eller däromkring. Nu när julen närmar sig kokar vi egen kola och slår in i cellofan. Detta skall ungarna ge bort till släktingarna i julklapp. Här kommer ett klassiskt recept från en gammal barnkokbok.
Gräddkola

50 g smör
2 dl vispgrädde
400 g socker
500 g ljus sirap
½ tsk salt
Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen till nästan lägsta och låt koka tills termometern visar 140-145°C. Håll temperaturen! Rör om då och då. Klä en form med non-stick bakplåtspapper. Jag använde en form om 17x25 cm. Formen får inte vara för stor för då blir inte kolorna tillräckligt höga.

Häll den heta kolasmeten i formen och ställ utomhus för att svalna helt. 

 Stjälp upp kola klumpen på en skärbräda och skär i bitar och slå in i cellofan.