tisdag 10 december 2013

Mjölksyrade hela surkålshuvuden - Glave kiselog kupusa

Årets sista inläggning har tagits ur sin hink och det blev mycket lyckat. Hela surkålshuvuden används flitigt i det kroatiska köket för att göra sarma. Oftast kan man få tag på hela surkålshuvuden i välsorterade matbutiker, eller så gör man dem själv. Letar du efter recept på sarma så klicka här. Det är alltså en maträtt, som kallas för sarma och inte surkålshuvuden, som vissa kan få för sig att tro.
Mjölksyrade hela surkålshuvuden
(Glave kiselog kupusa)

5 kilo vitkål
5 liter vatten
200 g salt

1 plasthink om 10 liter

Vanligtvis använder man denna lite plattare vitkålssort till att göra surkålshuvuden. Av denna mängd vitkål används 3 vitkålshuvuden, ca 4 kilo till att syras och 1 kilo riven vitkål att packas emellan.
Plocka bort yttersta bladen från kålhuvudena och se till att ytterbladen som lämnas kvar är hela, rena och felfria. Tryck ner kålhuvudena i hinken för att planera inläggningen. Beroende på hur hinken är utformad, så kan du kanske få plats med 3 hela huvuden. Det fjärde huvudet kan du riva fint och lägga den rivna kålen mellan huvudena.

Saltlaken med vatten och salt har du kokat i förväg och den är rumstempererad.
Packa kålhuvuden och riven kål i hinken och häll på saltlaken.
 Locket på. Låt stå i två dygn vid 20-22°C. Lägg gärna en tallrik på kålen för att hålla nere den. Saltlaken som du har fått över sparar du och häller på mer vid behov.
Förvara i 40 dagar dagar vid ca 15°C. Surkålen är nu klar. Förvara i kylskåp.
Kolla hinken då och då och tillsätt saltlake vid behov.



Efter att 40 dagar har gått är det bara att sätta igång att göra sarme, 
eller så låter du dina huvuden ligga kvar i laken tills du har tid och lust.