Tanken var inte att jag skulle koka någon mer kola, eller göra några fler ätbara julklappar, så kom denna morgonen. Mannen gick till jobbet och ungarna låg kvar i sängen och susade till sen morgon. En till sats kola fick det bli och så fick jag hjälp av 8-åringen, som kom yrvaken i pyjamas och ville röra. Receptet kommer från
La Pâtisserie est un jeu d'enfants av
Michel Oliver.
Caramels au lait - ca 40 bitar
(Mjölkkola)
400 g mjölk
400 g socker
60 g smör
60 g honung
3 g salt
Häll upp alla ingredienserna i en stor kastrull och koka på medelvärme tills sockertermometern visar 120-140°C. 120°C ger en ganska mjuk kola, medan du vid 140°C får en seg variant. Kokar du dubbla satsen är det lättare att koka till 140°C, då smeten får svårare att bränna vid. Rör hela tiden, särskilt mot slutet.
Klä en form med non-stick bakplåtspapper. Jag använde en brödform om 10x25 cm.
Formen får inte vara för stor för då blir inte fudge bitarna
tillräckligt höga. Häll upp smeten i formen.
Låt svalna och stelna i kylen i några timmar. Skär i rutor och lina in i cellofan, eller bakplåtspapper.