söndag 21 juli 2013

Bläckfisk under glödande lock - Hobotnica ispod peke

I Sverige finns nog inte denna typen av utrustning för matlagning, men i Kroatien har varje lanthushåll en eldspis med stengolv och lock, som kallas för peka [pekka]. Här är jag hemma hos faster, som lagar det mesta (även grytor) på sin peka. Här bakar hon sitt dagliga bröd, samtidigt som hon röker korvar och skinkor i takbjälkarna och idag har det blivit dags för bläckfisk. Vi använder den 8-armade (octopus). Har man en grill med lock, kan man förvisso lägga sin form på grillgallret, annars funkar receptet ypperligt i ugnen - gärna med en bit aluminiumfolie på för att bevara vätskan.

Bläckfisk under glödande lock - 8 pers
(Hobotnica ispod peke)

3 mindre bläckfiskar (octopus) ca 700 gr/st
2 kg potatis
2 gula lökar
1 stor zucchini
3 dl olivolja
salt
peppar

Börja med att koka och rensa bläckfiskarna enligt instruktionerna här.

 Elden är igång och locket värms samtidigt.

 Lägg allt utom zucchinin på en plåt. Ringla på olivolja och krydda med salt och peppar. 
Tillagas i vanligt ugn på 200°C i 1-1½ timma. Känn efter när potatisarna är klara.

 Här placeras plåten på det förvärmda stengolvet.

 Järnlocket placeras ovanpå.

 Glöden skrapas upp på locket. Nu bakas härligheten ca 45 minuter. 
Zucchinin lägger faster i den sista kvarten. I ugnen läggs zucchinin i de sista 20 minuterna.

 Och så plockas järnlocket av.

Klart och färdigt att servera. En riktig delikatess.