Bläckfisk under glödande lock - 8 pers
(Hobotnica ispod peke)
3 mindre bläckfiskar (octopus) ca 700 gr/st
2 kg potatis
2 gula lökar
1 stor zucchini
3 dl olivolja
salt
peppar
Börja med att koka och rensa bläckfiskarna enligt instruktionerna här.
Elden är igång och locket värms samtidigt.
Lägg allt utom zucchinin på en plåt. Ringla på olivolja och krydda med salt och peppar.
Tillagas i vanligt ugn på 200°C i 1-1½ timma. Känn efter när potatisarna är klara.
Här placeras plåten på det förvärmda stengolvet.
Järnlocket placeras ovanpå.
Glöden skrapas upp på locket. Nu bakas härligheten ca 45 minuter.
Zucchinin lägger faster i den sista kvarten. I ugnen läggs zucchinin i de sista 20 minuterna.
Och så plockas järnlocket av.
Klart och färdigt att servera. En riktig delikatess.