Grillade pilgrimsmusslor - 10 st musslor
(San Žak)
10 pilgrimsmusslor med skal
1½ dl vitt vin
1½ dl smält smör
½ dl olivolja
salt
peppar
1 finhackad vitlök
1 näve riven parmesanost
Själva musselköttet är inlindat i en slemmig hinna. Detta tar man loss och slänger.
Kvar skall finnas själva pilgrimsmusslan med sin romsäck.
Kvar skall finnas själva pilgrimsmusslan med sin romsäck.
Förbered snäckorna. Förbered marinaden: smör, salt, peppar, vitt vin och olivolja.
Först grillas själva musslan på grillen, sedan lägger man köttet i sina snäckor och fördelar marinaden över dem. När marinaden börjar koka och vinets syra kokat bort tar man snabbt bort snäckorna från grillen. De får inte koka för länge för då blir köttet som gummi. Nu duttar man på lite vitlök och strör på nyriven parmesanost.
Servera på stort fat. Minst 2 stycken per person. Doppa bröd i marinaden och ät upp och skär sedan köttet och ät upp. Delikatess!