onsdag 17 juli 2013

Grillad flankstek i vinbärsmarinad


Flanksteken har verkligen blivit en populär styckdetalj den senaste åren. Det är väl trevligt att även "vanligt folk" får upp ögonen för detaljer som i vanliga fall slängs ner bland malköttet. Jag tror aldrig att jag har sett flankstek i köttdisken, men jag köper ju mitt direkt från bonden. Hittar du inte så tjata på din butik. Det är väl värt mödan och väntan.

Grillad flankstek i vinbärsmarinad - 4 pers

1 flankstek ca 700 g

Marinad
½ dl vinbärssaft (koncentrerad)
½ dl soya
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk grovmalen peppar
1 tsk salt

1 kvist timjan, bladen

Lägg flanksteken i en plastpåse och häll på ingredienserna till marinaden. Låt gärna marineras över natten.

Klappa köttet tort. Bryn köttet på grillen och grilla sedan på den del av grillen som inte har kol direkt under (svagare värme alltså för er som kör gas).


Flanksteken är så lätt att hantera att även den som aldrig har styckat kan lyckas med den. Fibertrådarna är så grova att man lätt ser åt vilket håll man skall skära. Skär alltid tvärs över fibrerna för att få ett riktigt mjukt kött.

Serveras ovan med trädgårdssallad, potatissallad och hemmagjord tzatziki.