fredag 19 juli 2013

Punjene paprike - Fyllda paprikor

Här kommer en klassisk kroatisk sommarrätt. Det är säsong för dessa fina paprikorna och ugnarna älskar äta dem efter badet. Vi gör ofta en stor sats så att vi har för två dagar.
Fyllda Paprikor - 6-8 portioner
(Punjene paprike)

1 kg vita paprikor
½ dl olja
750 g nötfärs (eller blandfärs)
300 g kallrökt kött
1 lök
1 ägg
1 stor näve ris
1 dl kolsyrat vatten
1 msk hackad persilja
salt
peppar

Redning (zaprška):
75 g smör
2 msk vetemjöl
½ msk paprikapulver
salt
peppar
ev. en nypa socker

Tvätta paprikorna och skär ut kvisten och fröna.

Hacka löken (röd eller gul) och stek den glansig och mjuk i olja.
Blanda köttfärs, stekt lök, ägg, ris, kolsyrat vatten, persilja, salt och peppar. Smaka av kryddningen genom att lägga en liten bit köttfärs mot tungan. Är du äckelmagad, får du väl steka en bit och smaka av...


Skär även det rökta köttet i mindre bitar. Använd gärna bitar med ben och ha med svålen, den ger mycket fin smak. Varmrökt kött går bra om det blir svårt att hitta kallrökt. Även rökt korv går bra. Go wild och lägg med några rökta grisfötter!


Fyll paprikorna med köttfärsblandningen och ställ dem i botten av kastrullen. Lägg lite torkat kött mellan paprikorna.


Häll på kokande saltat vatten, så att det precis täcker. Låt koka 45 minuter i vanlig kastrull, på låg värme med locket på, eller 15 minuter i tryckkokare.

Smält smöret till redningen i en stekpanna. Strö på mjölet, vispa och låt sjuda lite lätt utan att ta färg. Strö på paprikapulver, salt och peppar. Häll nu på den kokta vätskan ur kastrullen som paprikorna har kokat i. Håll värmen i stekpannan låg. Redningen skall bli len och tjock, men får inte bli en deg utan skall vara rinnande. Smaka av och justera kryddningen. Häll redningen över paprikorna. Du får inte röra i kastrullen, men använd gärna en slev att försiktigt putta undan paprikorna med så att såsen kan rinna ner. Låt koka ytterligare 15 minuter utan lock på låg värme.

Servera med bröd eller potatisstomp.

Här växer paprikorna i fasters trädgård.

6 kommentarer:

 1. Är detta verkligen en klassisk kroatisk rätt?
  Det är väl en rätt som är genomgående i (främst) hela forna jugoslavien, även i de andra slavisk-talande länderna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta är väldigt traditionellt och klassiskt i Kroatien. Men jag påstår ingenstans att rätten är typisk för enbart Kroatien. Även greker och turkar fyller paprikor.

   Radera
 2. Ska man inte steka köttet samt koka riset innan paprikorna fylls?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det skall man inte göra. Jag har hört talas om att den metoden finns, men inte i Dalmatien, eller Hercegovina i alla fall. Jag kan tänka mig att fyllningen skulle bli väldigt lös och ramla ut. När man fyller med rått kött och okokt ris, så tillagas fyllningen i paprikorna - fyllningen sväller och så sitter den fast ordentligt när man väl skall äta av dem.

   Radera
 3. Vilket gudomligt recept!!!
  Tack snälla!!

  SvaraRadera