Fyllda Paprikor - 6-8 portioner
(Punjene paprike)
1 kg vita paprikor
½ dl olja
750 g nötfärs (eller blandfärs)
300 g kallrökt kött
1 lök
1 ägg
1 stor näve ris
1 dl kolsyrat vatten
1 msk hackad persilja
salt
peppar
Redning (zaprška):
75 g smör
2 msk vetemjöl
½ msk paprikapulver
salt
peppar
ev. en nypa socker
Tvätta paprikorna och skär ut kvisten och fröna.
Hacka löken (röd eller gul) och stek den glansig och mjuk i olja.
Blanda köttfärs, stekt lök, ägg, ris, kolsyrat vatten, persilja, salt och peppar. Smaka av kryddningen genom att lägga en liten bit köttfärs mot tungan. Är du äckelmagad, får du väl steka en bit och smaka av...
Skär även det rökta köttet i mindre bitar. Använd gärna bitar med ben och ha med svålen, den ger mycket fin smak. Varmrökt kött går bra om det blir svårt att hitta kallrökt. Även rökt korv går bra. Go wild och lägg med några rökta grisfötter!
Fyll paprikorna med köttfärsblandningen och ställ dem i botten av kastrullen. Lägg lite torkat kött mellan paprikorna.
Häll på kokande saltat vatten, så att det precis täcker. Låt koka 45 minuter i vanlig kastrull, på låg värme med locket på, eller 15 minuter i tryckkokare.
Servera med bröd eller potatisstomp.
Här växer paprikorna i fasters trädgård. |