måndag 22 juli 2013

Körsbärstarte med frangipane

Körsbärssäsongen lider sakta men säkert mot sitt slut. De här körsbären tyckte vi skulle passa bättre i en bakelse än att äta, för vi har som sagt förätit oss på dem sedan länge. Det fick bli en tarte med frangipanekräm. Mäktigt och gott och det får bli denna månadens bidrag till Söta Saker.
Körsbärstarte med frangipane - ca 12 rejäla bitar
(form ca 28 cm i dm)

Pasta frolla
1 ägg
60 g socker
80 g smör
200 g vetemjöl

Frangipanekräm
250 g mandel
200 g smör
2 ägg
100 g socker
1 citron, skalet
80 g vetemjöl

400 g urkärnade körsbär

Gör degen enligt anvisningarna här. Kärna ur körsbären.

Frangipanekrämen: mal mandlarna. Vispa ihop det mjuka smöret med sockret. Tillsätt äggen och fortsätt vispa. Tillsätt skal från citron. Vänd ner både mandel och mjöl.

Kavla ut degen på mjölad yta och fyll en form med avtagbara sidor. Nagga pajen och baka den ca 5-7 minuter på 200°C. Fyll formen med mandelkrämen, tryck ner körsbären i krämen. Grädda i ugnen på 200°C och 30-35 min.

Låt gärna svalna till rumstemperatur så att krämen hinner sätta sig.