måndag 1 juli 2013

Jordgubbssylt

Det är nu eller aldrig! Jordgubbssäsongen är som bäst just nu och även om semestern är i full gång så tar ju arbetet i köket aldrig slut. Ungarna vill ha jordgubbssylt året om och nu får man ladda en ordentlig sats ända till nästa år. Vi gör sylt av 4 kilo jordgubbar. Här följer ett recept på en något mindre sats.
Jordgubbssylt - ca 800 g sylt

1 kg rensade jordgubbar
600 g socker
1 citron

Lägg de rensade och sköljda jordgubbarna i en kastrull som rymmer dubbelt så mycket. När det hela
börjar koka kommer massan att resa sig. Strö på sockret och vrid ur citronjuicen. Använder du
 ekologiska citroner kan du lägga med citronhalvorna att koka med. Mosa massan lite lätt med en
 potatisstomp och lägg locket på. Låt marineras till nästa dag (8-24 timmar).

Nästa dag ser det ut så här.

 Sätt spisplattan på högsta värme och sätt igång. När syltmassan kokar upp kommer det skumma väldigt. 

 Skumma av allt som samlar på ytan. Detta skummet innehåller en del orenheter 
och skummar man av ordentligt får man en sylt med lång hållbarhet.

 Det tar någon timma att få rätt konsistens på sylten. Jag kokade 4 kilo jordgubbar + 2,4 kilo socker 
och det tog precis lite över en timma. Mät med en termometer. 
Temperaturen skall vara mellan 106-107°C för att ha fått rätt konsistens.

Jag gör mycket sylt och det enda jag har investerat i är en sådan här sylttratt att hälla upp sylt 
i burkar med. Den breda botten gör att man slipper kladd och minskar risken för att bränna sig.

Så fort sylten är klar häller du upp den i glasburkar (som du tidigare har diskat ur och låtit 
stå i ugnen på 100°C i minst 30 min) och sätter locket på (som också har diskats och fått 
stå i ugnen bredvid sin glasburk). Låt nu burkarna stå och svalna och förvara svalt.

Spara glasburkar under året, så är du aldrig utan.

Med tips från Jan Hedhs syltkokbok.

Vill du sätta på proffsiga etiketter på dina syltburkar så hittar du dem på nedan länkar:
Sweet Preservation
World Label
Limeshot Design