Nu finns det fina, mogna persikor i överflöd och jag passar på att göra en enkel och snabb kaka, som räcker till många. Formen jag använder är ca 20x30 cm.
Persikokaka - ca 20 bitar
Mördeg:
600 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g mjukt smör
3 ägg
1 nypa salt
150 g socker
1 citron, skalet
5-6 persikor
1 msk vaniljsocker
30 g smält smör
1-2 msk florsocker
Mördegen: blanda ihop mjöl och bakpulver. Vänd ner smöret och knåda in
det i mjölet. Det skall bli smuligt. Vispa ägg, nypan salt och
socker till krämigt. Vänd ner i smuldegen och knåda till en len deg. Slå
in med plastfolie och låt vila i kylen i en timma.
Tvätta, kärna ur och klyfta persikorna. Tryck ut 2/3 av degen i botten av formen. Lägg ut persikoklyftorna över hela botten. Sikta 1 msk vaniljsocker över persikorna. Den återstående degen klickar du ut mellan persikoskivorna.
Baka i ugnen på 180°C i ca 45 minuter. När du tar ut kakan penslar du persikorna med det smälta smöret och siktar florsocker över hela kakan. Skär upp och servera med en klick vispad grädde, eller bara som den är.