Gröna fikon av sorten Petrovke. |
Mogen Petrovka med sitt vackra rosa kött. |
Mörka fikon av sorten Crnjače. |
Crnjača - mogen och öppnad, med lite gulnat kött. |
Gröna fikon av sorten Skradinke, det är just dessa jag gör marmeladen av nedan. |
Fikonmarmelad - ca 7 dl
1 kg mogna fikon
2 citroner
100-200 g socker
Smaksättning (frivilligt)
2 msk rom
eller
2 msk vaniljessens
eller
1 vaniljstång
Smaka av dina fikon - är de väldigt mogna och söta behöver du den mindre mängden socker.
Skär fikonen i mindre bitar och lägg dem i en ugnsfast kastrull. Vrid ut saften från citronerna och häll över fikonen. Använder du ekologiska, obesprutade citroner kan du även lägga med de urvridna citronhalvorna. Smaksätter du med vaniljstång kan du skåra stången och lägga med den.
Lägg ett lock på och baka i ugnen på 180°C i ca en timma. Fikonen kommer värmas upp försiktigt och mjukna så att de är fullständigt mosiga när de tas ut ur ugnen.
Strö över socker och mosa massan lite lätt med skeden du rör med. Det är också nu du kan smaksätta med rom och vaniljessens. Låt marmeladen koka ca 30 minuter på spisen. Den skall ha uppnått en temperatur om 106-107°C för att ha fått rätt konsistens.
Häll upp i steriliserade burkar och på med locket direkt. Den här marmeladen är en delikatess att servera till ostbrickan. Förra årets marmelad har hållit exakt ett år i kylskåpet.
Vill du sätta på proffsiga etiketter på dina syltburkar så hittar du dem på nedan länkar:
Sweet PreservationWorld Label
Limeshot Design