tisdag 27 november 2012

Hemmagjord granola

Nybakad granola är det bästa mina ungar vet. De kastar sig på plåten så fort den kommer ur ugnen. Det bästa med hemmagjord granola är att man kan lägga det man gillar i den. Mycket godare än de i affärerna.
Granola

1 dl olja
1 dl honung
1 liter havregryn/rågflingor
1 näve puffat ris
1 näve russin
1 näve solrosfrön

 Häll olja och honung i en större kastrull.
Värm och rör lite lätt tills det precis börjar koka, då drar du av den direkt från plattan.

Häll i gryn och puffar och rör om så att allt blir genomfuktat. Strö ut blandningen på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen på 175°C 15 min tills allt fått färg. Rör om då och då så att det rostas jämnt.

Låt svalna. Strö över tex. russin och solrosfrön. Förvara i burk.

Annat du kan strö över granolan när den är klar i ugnen: pumpafrön, hela linfrön, olika torkade bär som gojibär, blåbär, hallon, torkade bananer etc. Vill du ha med nötter kan du hacka dem och rosta dem ihop med grynen. Prova dig fram och hitta dina favoriter.