onsdag 14 november 2012

Filéa fisk

Många drar sig för att köpa hel fisk och det är helt förståeligt. Har man någon gång försökt och inser att ens karvande har resulterat i att det ligger mer kött kvar på benen än på filén så ger man lätt upp. Att köpa hel fisk är billigare och ibland mycket billigare. Dessutom får man med sig den viktigaste ingrediensen i en fiskbuljong. Röding är en lätt fisk att filéa. Den har raka fina linjer och köttet är fast och slätt. Jag rekommenderar inte att man ger sig på en torsk första gången man skall filéa.
 
2 fina och färska rödingar, använd gärna filékniv.

Kör in kniven precis bakom gälarna och vänd den åt det hållet du skall skära.

Håll fast filén med handen medans du skär med snabba ryck från huvudet mot stjärtfenan.

Så här ser det ut under filén medan du skär.

När filén är urtagen skär du bort benen och smek sedan med handen på köttet för att kontrollera att alla är borta.
  
Skär ett litet snitt längst ner på den smala delen av filén så att du kan hålla fast skinnet med fingrarna. Vinkla kniven en aning ner mot skinnet. Låt kniven glida på skinnet så att köttet lossnar.

Här ligger filéerna, delade på hälften.

Basen till en god fiskbuljong.