Vad du behöver är en bra gryta. Jag skulle vilja rekommendera en ugnsfast gjutjärnsgryta. Andra alternativet är en tryckkokare. Tryckkokare kostar en slant, men sparar ÅH-så-mycket tid. Tänk på att grytorna kommer användas livet ut. I och med att de kommer underlätta ditt arbete i köket, kommer du också få lust att laga mer mat, men ha mer tid över för annat - därmed blir det billigare i längden.
Ugnsfast gjutjärnsgryta från Le Creuset - behöver ej smörjas in med olja efter diskning |
Tryckkokare från WMF - perfekt för lång- och storkok. Denna fick jag i present från vänner och släkt. |
Med en tryckkokare får du en gulasch klar på 40 min. En kycklingbuljong på 30 min. Och du behöver inte röra en enda gång.
Allt du behöver göra när grytan har kokat klart är att ställa ut den på balkongen/trappan och låta den svalna. Grytan blir bara godare av att den får stå ett dygn. När du kommer hem efter jobbet nästa dag är det bara att värma. Maten klar på 10 min.
*Du får i dig extra järn om du lagar din mat i en gjutjärnsgryta!
Se nästa inlägg för recept.