tisdag 20 november 2012

Hemmagjord yoghurt


Varför nu detta? Köper man naturell yoghurt i butiken så är den oftast tillsatsfri och god, så varför lägga tid på detta? Ja, har man nära till en bondgård där man kan köpa opastöriserad mjölk, så blir den ännu godare. Yoghurt går även att göra på mjölken från affären, men det blir godare om man använder gammaldags varianten.

Yoghurt består vanligtvis av två bakterier: Lactobacillus debrueckii subspbulgaricus, som har en optimal tillväxt temperatur mellan 35-42°C och Streptococcus salvarius subspthermophilus, som har en optimal tillväxt temperatur mellan 34-46°C. Bakterierna omvandlar laktos till mjölksyra och gör mjölken tjockare - Källa

Du behöver ca ½ dl yoghurt att smitta en liter mjölk med.  

Här har jag förra omgångens yoghurt. Jag har sparat lite för att smitta ny mjölk med. 
 
Här värms den nya mjölken. Låt koka upp.


Mjölken skall vaktas, annars går det så här - så fort du vänder ryggen till...

Så fort det börjar koka, drar du bort kastrullen från spisen. Fyll diskhon med kallt vatten och lägg kastrullen i vattnet. Mät temperaturen med en stektermometer.Vill du ha en syrligare yoghurt tar du upp kastrullen vid 42-43°C, mildare vid 35°C.

Vispa i yoghurten i den avsvalnade mjölken.

Fort på med locket. 

 Och vira in kastrullen i en filt. Ställ dragfritt, tex i en avstängd ugn. Låt stå ca 8 timmar
 i rumstemperatur. Kastrullen måste stå still och yoghurten får inte röras förrän det är klart.

Yoghurten har blivit tjock och fast.

Till skillnad från yoghurten i butiken, så kommer denna vätska sig lite. Det är vasslan som rinner ut. Stör man sig på detta är det bara att vispa yoghurten med en visp innan man serverar. Vill man ha en tjockare yoghurt låter man denna rinna av i ett kaffefilter.
Yoghurt från opastöriserad mjölk kan bli lite grynigare och
grädden lägger sig som ett lager ovanpå yoghurten.