fredag 9 november 2012

Gris leverans

Igår eftermiddag ringer svärfar och säger att han skall hämta gris som han har beställt. "Jaha, vad trevligt för dig" tänker jag. Vid 18-tiden på kvällen kommer mannen hem med två halvor gris i bagaget. Jag har nog nämnt för svärfar någon gång, att om han handlar till sig att han skall handla till oss.

Så det var bara att kavla upp ärmarna och sätta igång och stycka. Jag tänker inte bli långrandig och visa alla styckdetaljerna, men några delar av intresse kommer här .

Vänster sida är framparten, höger sida är bakparten.
Detta är en mindre gris - inte så liten som griskulting - men man vill man underlätta för sig själv kan man dela varje halva i 3 delar och tex. baka i ugn. Första halvan delas upp i 3 delar, medans andra halvan delas i olika styckdetaljer: revben, fläskkarré, benfri fläskkotlett, fläskfilé, fläsksida, urbenad skinka och bog. Nu har jag förberett för att tillaga en hel del suveräna maträtter.  

Fläskfilén
Här ser ni bakparten med skinkan. Fläskfilen ligger inbäddad mot benet och forsätter in mot skinkan. Den tar man lätt ut.