fredag 23 november 2012

Kartoffelklöße

Kartoffelklöße är inte bara tyskt. Italierna gör dem som små gnocchi och i Sverige har vi flera varianter: kroppkakor, klimp och palt. Syftet är att ta tillvara på resterna, tex om man får kokt potatis eller potatismos över.
Kartoffelklöße - 6st

500 g potatis, mjölig
150 g mjöl
2 ägg
salt

Koka potatisarna och låt svalna. Skala potatisarna, tryck dem igenom en potatispress. Blanda i mjöl och vispat ägg med salt. Tillsätt mjöl tills degen inte kletar mer. Knåda degen smidig med mjölade händer. Forma en baguette och skär i 6 bitar. Rulla varje bit till en boll. Koka upp saltat vatten och lägg bollarna i det nu sjudande vattnet. När bollarna flutit upp till ytan efter ca 10 min, är det dags att ta upp dem.

Serveras till alla typer av grytor.