Salsiccia
5 m svinfjälster
1,8 kg griskött
600 g grisspäck
40 g salt
200 g vatten
1 msk svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk franska kryddor (timjan, salvia, rosmarin mfl)
1 msk paprika
3 piri piri/1 msk cayenne peppar
Skölj fjälstret i vatten och låt sedan ligga i vatten i några timmar.
Skär späcket i små rutor om högst 2x2 cm. Ställ i frysen på ett fat.
Späcket skall vara helt fryst när det skall användas.
Skär köttet i mindre bitar. Strö salt på köttet och massera in det.
Ställ köttet i frysen så att ytan blir lite fryst.
Förbered köttkvarnen, gärna med en grov hålskiva. Har du ingen kvarn kan man köpa färdigmalet, men peka gärna ut vad du vill ha malet. Stoppa korven kan man göra för hand. Det finns olika billiga och begagnade köttkvarnar med korvhorn att köpa tex här.
Förbered kryddorna. |
Skölj fjälstret noga. Spola igenom med vatten - använd svag stråle så att du inte gör hål.
Blanda ihop kött och späck...
...och sätt igång och mal.
Avsluta med en knut i andra änden.
Låt korvarna stå i kylen så att smakerna blandas innan du steker dem. Alternativt lägger du dem i frysen och tar fram när du blir sugen.
Krydda köttfärsen och ställ den i frysen medan du gör rent kvarnen och monterar korvhornet.
Trä på fjälstret på korvhornet. Får inte hela fjälstret plats, kan man klippa det på mitten och köra i två omgångar. |
Så snart smeten börjar skymta i hornet, trycker du ut luften ur fjälstret och knyter en liten knut
Fjälstret skall inte fyllas för hårt, för då kommer korvarna spricka när man steker dem.
Forma korvar genom mäta upp om tre stycken - en korv i varje hand och en i mitten. Nyp till och snurra mittenkorven framåt. Forsätt tills alla är snurrade.
Låt korvarna stå i kylen så att smakerna blandas innan du steker dem. Alternativt lägger du dem i frysen och tar fram när du blir sugen.
Stekta och klara att ätas. Jag gör inte världens finaste korvar -
ändarna kunde ha varit varckrare, men smaken är det inget fel på.