Nyknådad deg på jäsning |
Har du ett förråd, garage eller annat lite kallare utrymme så mät temperaturen där. Ligger den runt 16°C är din lycka gjord. Kylskåpet bör hålla runt 5-6°C.
Ställer du degen i 16°C, har den jäst klart efter 5-6 timmar.
Ställer du den kylskåpskallt, är den klar efter 8-10 timmar.
Ett bröd bör jäsa minst två gånger, en gång efter att degen har fogats samman och en gång efter att man format brödet. Jag kan inte rekommendera att båda jäsningarna sker i kylskåpet. Reslutatet har blivit att bröden blir lite tunga. Jag låter enbart den ena av jäsningarna ske i kylskåpet och då helst när bröden har formats. Låt aldrig degen jäsa mer än 12 timmar i kylen.
Färdigjäst deg - full av bubblor |
Bakar man med jäst, så skall man ha i minimalt med jäst och låta degen jäsa längre istället. Ovan angivelser för kallare jäsning bör även gälla för sådana degar.
Jäser du bröden i kylskåpet låter du dem bli lite rumstempererade innan du snittar dem och lägger in dem i ugnen.