3 äggulor
2 tsk vitvins-/äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
salt
3 dl rapsolja
Se till att alla ingredienserna är rumstempererade, annars kommer majonnäsen skära sig. Separera äggulor och äggvitor. Frys ner äggvitorna, för dem kan man använda till något annat trevligt recept.
Häll på senap, vinäger och salt, vispa. Häll nu försiktigt på oljan i en tunn stråle. Vispa, vispa. Häll på mer olja. Vispa, vispa. Mer olja. Vispa, vispa. Tillsätt oljan försiktigt hela tiden tills allt är slut. Smaka av. Mera salt? Mera syra?
Härlig, fluffig och krämig. Håller ca 2 veckor i kylskåpet. Förvara med tätslutande lock.
Innehållsförteckningen från en majonnäsburk i butik: Rapsolja, vatten, äggula 4.5%, senapsfrö, ättika, socker, salt, vitpepparextrakt, förtjockningsmedel (E401, E412, E417), cayennepeppar, konserveringsmedel (E211), vegetabilisk olja och färgämne (betakaroten).
Innehållsförteckningen från en majonnäsburk i butik: Rapsolja, vatten, äggula 4.5%, senapsfrö, ättika, socker, salt, vitpepparextrakt, förtjockningsmedel (E401, E412, E417), cayennepeppar, konserveringsmedel (E211), vegetabilisk olja och färgämne (betakaroten).
Mayonnaise tillverkning är en barnlek, ur Michel Olivers La Cuisine est un jeu d'enfants. |