Skär ett snitt över kastanjen. När man rostar kastanjerna expanderar de inuti sitt skal. Om de då inte är snittade exploderar de i ugnen. Kastanjerna bakas ca 30 minuter på 175°C grader i ugnen. Öppna en stor kastanj och smaka, känns de fortfarande hårda kan de behöva gå ytterligare lite. Köttet skall vara mjukt när de är klara.
Lägg kastanjerna i en skål och täck med en kökshandduk och låt stå 5 min. Kondensen som bildas gör att skalet lättare lossnar från nöten.
Har du inte tur åker bara det yttre skalet av och du får gnugga av det tråkiga inre skalet. Kastanjen kan vara allt från ljusgul, honungsgul, ljusbrun, kaffebrun. Beska och svarta exemplar slänger du – då har nöten blivit dålig.
Man kan också koka kastanjerna i saltat vatten ca 30 minuter. De kan därefter antingen skalas eller skäras mitt itu och ätas med sked. Glöm inte att snitta även här.
OBS! Hästkastanjen, som är den kastanj som man vanligast träffar på i Sverige, är en giftig variant. Få inte för dig att plocka och äta av denna!