Det här ungerska brödet är gott och mustigt. Tillägget av råg i degen ger den goda smaken. Tycker man inte om kummin, kan man så klart hoppa över detta.
Ungerskt lantbröd – 2 limpor
250 g rågmjöl
750 g vetemjöl
700 g vatten
1 tsk stött kummin
20 g salt
250 g levain
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som
du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan
bakningen.
Knåda ihop mjöl med vatten, salt och levain och låt degen
autolysa (vila) i en timma. Se filmsnutt med fransk knådmetod
här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar.
Vik ihop degen efter varje hel timma.
Dela
degen i två
delar och forma till två limpor. Låt bröden jäsa på plåt i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen
värmer du till 250°C. Stjälp upp bröden på en het plåt i ugnen, eller på
en het baksten och snitta ett snyggt snitt rakt över. Se till att det finns vatten i en
ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Bröden bakar du ca 40-45
minuter och det skall vara ca 92-96°C inuti när det är klart, mät gärna
med en termometer.