lördag 22 mars 2014

Ungerskt lantbröd

Det här ungerska brödet är gott och mustigt. Tillägget av råg i degen ger den goda smaken. Tycker man inte om kummin, kan man så klart hoppa över detta.

Ungerskt lantbröd – 2 limpor
250 g rågmjöl
750 g vetemjöl
700 g vatten
1 tsk stött kummin
20 g salt
250 g levain

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.

Knåda ihop mjöl med vatten, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Dela degen i två delar och forma till två limpor. Låt bröden jäsa på plåt i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen värmer du till 250°C. Stjälp upp bröden på en het plåt i ugnen, eller på en het baksten och snitta ett snyggt snitt rakt över. Se till att det finns vatten i en ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Bröden bakar du ca 40-45 minuter och det skall vara ca 92-96°C inuti när det är klart, mät gärna med en termometer.