Jag ville testa göra ett riktigt mjukt bröd med barkmjöl. Dessa påminner något om vörtbröd, så vill man kan man ju lägga med lite russin...eller inte.
Tekakor med barkmjöl -8-10 st
250 g levain
100 g barkmjöl
100 g grahamsmjöl
550 g vetemjöl
475 g mjölk
15 g salt
½ dl sirap
50 g smör
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som
du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan
bakningen. Rör ut sirapen i den ljumna mjölken. Knåda ihop alla mjölsorter med mjölk, salt, levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda in det mjuka smöret i degen. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 2 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Ta
fram en plåt med bakplåtspapper. Vänd upp degen
på ett mjölat bakbord och dela i 8-10 bullar. Platta till dem till runda kakor och ställ på bakplåten. Låt
bröden jäsa på plåt i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Värm ugnen till 225°C. Nagga kakorna och ställ in dem på en het plåt. Grädda dem i 15-20 minuter. Låt svalna.
Servera med en rejäl klick smör och god gräddig ost.