lördag 8 mars 2014

Nötfylld Mouwaraqa

Idag får det bli snabbesök i Libanon för något sött. Mouwaraqa är en filodegs bakelse fylld med olika sorters nötter. Den går ganska snabbt att göra. Jag har medvetet gjort ett recept med mindre socker, detta för att man skall kunna söta till själv med florsocker på, om man tycker att det inte är sött nog.
Nötfylld Mouwaraqa

Filodeg
150 g mjöl
90 g varmt vatten
1 msk olja
1 nypa salt

+ 25 g smör

Fyllning
60 mandlar
100 g valnötter
30 g socker

Börja med att göra filodegen. Knåda ihop alla ingredienserna och låt degen vila i 1 timma.

Under tiden mixar du nötterna och sockret i en blender.

Ta fram en ren bordsduk och mjöla den lite lätt. Ta degen och kavla ut den på den mjölade duken. Se hela tiden till att även degen är mjölad. Det skall bli supertunt och något större än en ugnsplåt. Använd en sådan här pinne (kallas oklagija på kroatiska) att kavla med.

Har du ingen sådan pinne att kavla med, är det inte helt kört. Alternativt kan du olja in degen innan du låter den vila. Detta gör att den blir mycket mer töjbar. Då kan du dra ut den försiktigt med händerna. Vill du anskaffa pinne, så säljs det rundstavar på byggvaruhus för en billig penning.

Smält smöret. Snitta degen så att den får en snygg och rund form. Skvätt hälften av det smälta smöret över degen - smöret gör degen frasig och smakrik. Strö på nötfyllningen, men inte ända ut i kanterna. Nyp ett hål i mitten av degen.

 Rulla nu degen långsamt och försiktigt mot ytterkanterna, tills du får en lång orm. Forma till en snäcka.
  Pensla snäckan med resten av smöret och lägg den på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 175°C i 40-45 minuter.

Vill du se hur riktiga proffs rullar Mouwaraqa, så finns den här mycket underhållande videon. Receptet är inte hämtat härifrån, men väl inspirationen.