5 liter opastöriserad mjölk
3 msk mjöl
1½ msk ostlöpe
4 ägg
1 msk vetemjöl
2½ dl grädde
1½ dl socker
50 g malen mandel
3-5 bittermandlar
Till serveringen:
5 dl grädde
3 dl jordgubbssylt
Till serveringen:
5 dl grädde
3 dl jordgubbssylt
Värm 4,5 liter mjölk till 37°C. Vispa ut 3 msk vetemjöl i
½ liter kall mjölk. Vispa ner blandningen i mjölken ihop med löpen. Låt stelna 30-40 minuter.
Skär ostmassan med kniv, först i längder och sedan tvärs över så att det blir rutor. Rör försiktigt så att ostbitarna vänder på sig och vasslen kan börja sippra ut mellan massans bitar. Låt stå 30 minuter. Häll av vassla, låt stå 30 min och häll av igen. Häll upp massan i en bunke och pressa ut mer vassla (se bild ovan). Dela massan med fingrarna så den blir grynigt och fint.
Skär ostmassan med kniv, först i längder och sedan tvärs över så att det blir rutor. Rör försiktigt så att ostbitarna vänder på sig och vasslen kan börja sippra ut mellan massans bitar. Låt stå 30 minuter. Häll av vassla, låt stå 30 min och häll av igen. Häll upp massan i en bunke och pressa ut mer vassla (se bild ovan). Dela massan med fingrarna så den blir grynigt och fint.