söndag 2 mars 2014

Istarska jota - Surkålsgryta från Istrien



Den här delikata surkålssoppan/grytan från Istrien är en riktig vintrig rätt. Använd gärna kallrökt kött, annars funkar det ju bra med rimmat griskött om det inte går att finna.
Istarska jota - 4 port

200 g rökt kött
4 potatisar
200 g borlotti bönor
250 g riven surkål
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 liter vatten
salt
peppar

Blötlägg bönorna ett dygn. Koka dem 45 minuter. I egen kastrull kokar du upp det rökta köttet och häll av vattnet. Häll upp lite olja i en kastrull och fräs surkål med hackad vitlök. Lägg ner lagerblad och rökt kött, samt häll på vatten. Häll av vattnet från bönorna och vänd ner dem i surkålssoppan. Koka 30 minuter. Tillsätt tärnad potatis och koka hela soppan tills bönorna och potatisarna blivit mjuka. Smaksätt med salt och peppar.